vrijdag 28 februari 2014

Eerste Friese Kievtsei kan verrekijker opleveren

EARNEWALD - Wie raadt de precieze vinddatum van het eerste Friese kievitsei dat aan de Commissaris van de Koning wordt aangeboden? Het is elk jaar opnieuw een wedstrijd om het exacte tijdstip op de juiste dag te voorspellen. Zelfs doorgewinterde ‘fjildminsken’ hebben er grote moeite mee want de natuur is grillig. Het mag dan een behoorlijk zachte winter zijn geweest, het weer kan plotseling omslaan in winterse omstandigheden.
Vorig jaar vond Melle van der Meer uit Suameer op 23 maart de eerste gespikkelde lentebode in de weilanden nabij Earnewâld. Door het aanhoudende koude voorjaar werden er verleden jaar slechts enkele kievitseieren gevonden. Het eerste Friese ‘jeugd ei’ werd in 2013 niet gevonden.
Hoewel de kieviten de afgelopen winter niet ver over de grenzen zijn getrokken zou het dit voorjaar wel eens een uitzonderlijk vroeg jaar kunnen zijn, maar net zo goed is het mogelijk dat het eerste eitje zich wat later aandient.
De Bond Friese VogelWachten (BFVW) heeft dat gegeven aangegrepen om ook dit jaar weer een wedstrijd te verbinden aan die vinddatum. Wie het juiste moment voorspelt wint een prachtige verrekijker waarmee hij of zij de rest van z'n leven het fascinerende natuurgebeuren van nabij kan aanschouwen. Wie een schot wil wagen moet voor 10 maart a.s. de juiste datum en tijd per briefkaart doorgeven aan het bondsbureau van de BFVW, ter attentie van de heer M. Hoekstra, Koaidyk 8c, 9264 TP Earnewâld. Een mailtje naar info@bfvw.nl kan ook. Voorspellingen (1 per persoon) die binnenkomen na de officiële vinddatum tellen uiteraard niet meer mee. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Persbureau Ameland