maandag 22 april 2013

App voor weidevogelnesten


EARNEWALD - De Bond voor Friese VogelWachten, BFVW,  lanceert vandaag haar nieuwe App. Met de nieuwe App kunnen nazorgers, beschermers van weidevogels en nesten, rechtstreeks in het veld nesten met eieren registreren. De gegevens worden meteen toegevoegd aan een totaal overzicht. Boeren en nazorgers weten vervolgens waar de nesten zich bevinden zodat er met landwerkzaamheden rekening mee gehouden kan worden. 'Hiermee worden onze 5000 nazorgers in Fryslân op een goede, moderne manier toegerust.' stelt BFVW voorzitter Rendert Algra, 'Bovendien is het bijkomende effect dat we het laffe eierenstropers moeilijker maken!'.

Afgelopen week was nog volop in het nieuws dat het illegale eierenstropers makkelijk gemaakt werd door actieve nazorgers.  Nu is het immers nog zo dat weidevogelnesten, voor boeren die hun land willen bewerken, zichtbaar gemaakt worden door er stokken bij te plaatsen. Laffe eierenstropers hoeven daardoor de goed zichtbare stokken in weilanden maar na te lopen om kievitseieren te bemachtigen. 'Een kwalijke zaak, waar hard tegen opgetreden mag worden.' vindt BFVW voorzitter Algra.
Met de introductie van de nieuwe App zal het plaatsen van markeringsstokken snel minder worden. Jonge nazorgers willen moderne middelen inzetten. De nu geïntroduceerde App past perfect bij hun wensen.

De nieuwe App heeft veel mogelijkheden. Nesten worden in het veld ingevoerd met een GPS systeem waardoor ze worden vastgelegd met een nauwkeurigheid van ongeveer 3 meter. Voldoende nauwkeurig voor een landbouwer om het nest bij maaien of ploegen te kunnen ontwijken. Een koppeling met een modern waarschuwingssysteem, op bijvoorbeeld de tractor, hoort tot de mogelijkheden. Hierdoor wordt het de landwerkers veel makkelijker gemaakt om de nesten van weidevogels te beschermen. De gemaakte kosten, door het niet kunnen benutten van een deel van de percelen, kunnen bovendien meteen in kaart worden gebracht. De overheid kan daardoor verliesvergoedingen er meteen aan koppelen. De Bond Friese VogelWachten verwacht dat ook in andere provincies interesse zal bestaan voor het nieuwe systeem.

De app met de naam Fugelwacht is gratis op te halen uit de App Store.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Persbureau Ameland