maandag 12 maart 2012

2012 – Cor de Boer met Tim en Jelke vinden eerste kievitsei van Ameland


BALLUM – Cor de Boer uit Hollum vond op zondag 11 maart 2012 even na half zes in de middag de eerste twee kievitseieren van Ameland. Het nestje met beide eieren lag aan de noordkant van de Westergrieweg. De Boer was in het veld met zijn kleinzoon Tim IJnsen (12) en zijn maat Jelke Dam (12).

Maandagmiddag 12 maart bracht De Boer samen met de twee jongens het ei naar het gemeentehuis. Burgemeester Albert de Hoop deed de test op versheid. Het eitje slaagde.
Voor De Hoop was dit de eerste keer in zijn zesjarig burgemeesterschap van Ameland dat hij het eerste kievitsei in ontvangst mocht nemen. Alle andere keren was hij net ten tijde van het eerste eitje niet op het eiland.

Voor Cor de Boer was het de vijfde keer dat hij het eerste eitje van het eiland vond. Zijn eizoekerscarrière begon op 11-jarige leeftijd. De Boer kan zich nog heugen dat hij vroeger wel 15 eieren in een uur vond. Nu mag je over de hele raapperiode niet meer dan 15 eieren meenemen.
Zondag was hij bij de skapen, toen hij een kievit weg zag schieten. Daar moest wel een nestje liggen, leerde hij Tim en Jelke. Gedrieën vonden ze het nest met twee eitjes. De jongens hielpen opa met SMS-en van de vondst.

Het eerste kievitsei van Friesland werd zaterdag 10 maart 2012 gevonden tussen Rottum en Oudehaske. Het komt niet vaak voor dat het eerste kievitsei van Ameland zo kort daarop volgt.

Op Ameland mag vanaf half vijf naar kievitseieren worden gezocht. Er mag geraapt worden tot het quotum van 5939 eieren voor heel Friesland gehaald is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Persbureau Ameland