maandag 12 maart 2012

2011 - Henk Bakker vindt eerste kievitsei

BALLUM – Henk Bakker (76) uit Hollum vond op donderdag 17 maart om 4 minuten en 12 seconden over vijf het eerste kievitsei van Ameland langs de Westergrieweg bij Ballum.

Bakker liet vrijdagmorgen het eitje op het gemeentehuis lotteren en bood het wethouder Nico Oud aan. De eizoeker vond na 65 jaar eisoeke voor het eerst het eerste eitje van het eiland. In al die jaren heeft hij menig eitje geraapt, maar nooit was hij de eerste. “Het is de droom van elke eizoeker,” sprak hij trots.
Bakker ontving uit handen van wethouder Oud, zelf een fervent kievitseizoeker, een oorkonde en 25 euro vindersloon.
Kievitseizoeken mag op Ameland vanaf half vijf in de middag. Bakker vindt dat er dit jaar nog weinig kieviten zijn. “De lege Miede is wat stil.” Vroeger, Bakker spreekt over de jaren 50, kon de vinder wel twee gulden beuren voor de eerste eitjes. De volgende eitjes werden een gulden per stuk en daarna zakte de prijs naar 40 cent per eitje. “Tientallen eitjes gingen in kistjes met cacaodoppen naar het vaste land,” weet de Hollumer zich te herinneren. Hijzelf ging er vroeger met paard en wagen op uit, alleen in het weekend, want doordeweeks moesten de mannen werken. “Dan kwam ik soms met 10 tot 15 eieren thuis.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Persbureau Ameland